måndag, november 27, 2006

det verkliga livet tar tid

Och när det tar ALL vaken tid hinner man inte ens blogga lite har jag märkt. Och kanske det till äventyrs är någon annan som har märkt det också. För den som undrar kommer här svaret på var Fru W har hållit hus den senaste veckan:
i Juleland!

Eftersom jag inte riktigt vet hur länge jag orkar eller kan "jula" har jag nämligen tjuvstartat. Utan att ens ha dåligt samvete för det. Dock orkar den höggravida, kraftigt förkylda och av sömnbrist försvagade kroppen egentligen med all aktivitet, och därför har allt annat, inklusive bloggande, hamnat lååångt ner på priolistan. Att makens jobb dessutom haft en extra hysterisk deadline föregående vecka har ju inte precis ökat på antalet minuter som kunnat ägnas åt att guldkanta vardagen (som att duscha, tvätta kläder och laga mat) eller åt bloggande. Ja, makens jobb har alltid viktiga deadlines, men förra veckan var det tydligen alldeles särdeles hysteriskt viktigt. Komma-hem-klockan-tio-på-kvällen-viktigt. Och när Fru W hämtat barn på dagis, släpat hem dem mer eller mindre glada, "mellanmålat", kokat makaroner och värmt köttbullar i ugnen, utfordrat små barn, eventuellt badat dem, pyjamasat dem, kvällsutfordrat dem och somnat dem på egen hand - då har Fru W antingen somnat i soffan kl nio, eller röjt köket, eller försökt få någon som helst ordning på leksakskaoset. Kanske till och med duschat! Och sen somnnat i soffan.

Veckan har dock haft sina guldkanter. I torsdags sattes årets pepparkakshusdeg - och fredag eftermiddag ägnades åt tillverkning av detsamma. I rättvisans namn skall väl sägas att Herr W ritade och förfärdiga huset, medan hushållets övriga medlemmar bakade "ätpepparkakor". Båda barnen hade roligt med detta lääänge, även om lillasyster inte riktigt greppade varför man inte kan göra 73 änglar på en i mammas ögon "lagom" utkavlad bit pepparkaksdeg. Men roligt hade hon!

Eftersom detta, som vanligt, tog mer tid än beräknat, blev det en sen fredagkväll med alldeles för mycket avsteg från rutinerna. Lördagen bestod i av Fru W utförd racerstädning. Racerstädning blev det trots att vi inte städat på flera veckor (vilket borde ha resulterat i en noggrannare städvariant), eftersom pysselbesöket väntades till kl 13, och maken kom upp ur sängen kl 10.30. Efter en mycket effektiv frukost tog Herr W ut barnen på promenad i ösregnet medan Fru W gick bärsärk i huset. Då huset redan var i totalkaos, fick bärsärken motsatt men avsedd verkan - det blev någorlunda presentabelt i huset. Återvinning forslades ut i bilen, diverse högar forslades ner i källaren, dammsugaren gjorde sitt både på över- och undervåningen, liksom dammtrasan fick en lättare motionsrunda på nedre plan. Toalett och badrum städades och jag hann till och med bädda sängarna! Men det är ju tur att man har folk hemma ibland så att man MÅSTE städa.

Eftermiddagen spenderades sedan i någorlunda organiserat kaos. Några bakade pepparkakor, någon dekorerade pepparkakshus, juladresser och julkort tillverkades. Det var faktiskt riktigt mysigt när glögglukten spred sig genom huset (fast jag VET att det nästan är att häda för vissa att dricka glögg innan första advent...).

Fru W fick alltså sin efterlängtade julstämning (även om vädret kunde bidragit med annat än ösregn för att förhöja den), även om det tog på krafterna.

Så nu skall jag bara fixa färdigt vårt stora pepparkakshus, göra i ordning julkalendern till barnen, färdigställa våra julkort och skicka iväg dem, få upp adventsljusstakar till helgen, bädda spjälsängen, packa BB-väskan, fixa luciaklädsel till barnens luciatåg på dagis, förbereda inför cocktailpartyt nästa helg, avdelningens julfest.... Eller så börjar med att försöka SOVA lite. Eventuellt.

Inga kommentarer: