söndag, september 09, 2007

Om sport för barn

Efter att ha läst Sarings hysteriskt roliga referat från fotbollsmatchen ikväll måste jag bara referera ett samtal mellan svägerskan och hennes 4-åring kring VM i friidrott. 4-åring ser friidrott på TV:n och frågar vad det är. Hennes pedagogiska moder börjar förklara:

"Jo, älskling, det är idrottsmän och -kvinnor från hela världen som åker runt halva jordklotet för att tävla om vem som kan göra olika saker bäst. Titta där - där tävlar man vem som kan springa fortast så HÄR långt, och där tävlar man om vem som kan springa fortast så HÄR långt. Och de som hoppar där bora tävlar om vem som kan hoppa längst på det här sättet, och några tävlar om vem som kan hoppa längst på det här sättet."

Och plötsligt hör man ju hur otroligt fånigt det är. Eller i alla fall hur fånigt det låter när man förklarar. För när Carolina Klüft gör sitt 5:e personbästa resultat i sjukampen känns det inte alls fånigt för mig i alla fall. Då är det på riktigt och nästan viktigt. I alla fall just då. Och hur fånig är då inte jag?

Inga kommentarer: