måndag, mars 19, 2007

Livet med småbarn och aprilväder (i mars...)

Barn är oförutsägbara. Aprilväder är oförutsägbara. Fru W har en bestämd åsikt om att barnen bör komma ut åtminstone en liten stund varje dag (mest för barnens skull, men även för husets, faktiskt). Detta går inte alls ihop. Det blir nämligen ungefär så här, med söndagen som utmärkt exempel:

Vaknar ca kl 06.00 (en söndag) av att storebror tassar in i vårt sovrum med 13 nappar, 7 bilar och ett täcke. Tittar ut. Ser (och hör förvisso också) ösregn. Det är mörkt på himlen och uppehållsväder känns flera dagar bort. Byter på alla barnen, får på dem kläder och transporterar ner dem till frukost (1,5-planshus är INTE idealiskt när man har små barn). Under denna tid hinner solen titta fram två gånger, och däremellan kommer en häftig hagelskur. Barnen äter frukost, mamma W hinner bläddra igenom tidningen. Efter frukost konstaterar mamma W att hagelskuren övergått i jämngrått duggregn, och utevistelsen känns sådär lockande. Barnen W börjar leka. Kl 10 har de slagits tre gånger, lekt fint däremellan men nu börjar de bli rastlösa och lekarna blir mer och mer fysiska och "på gränsen". Kl 10 nånstans går också gränsen för om vi skall hinna gå ut innan lunch. Har vi inte börjat då är det nästan för sent. Fru W tittar ut - och kors i taket - det är fint! Minnesgoda läsare vet hur lätt det är att få storebror att vända på en femöring (inte alls lätt), så projekt "få ut alla barnen med minsta möjliga kalabalik" påbörjas. Och misslyckas. Men efter lite för mycket kalabalik, ganska mycket gråt och en hel del mutor (om vad vi skall göra ute, om vad vi skall få till lunch) - och tack och lov bra draghjälp av granntjejen som frågar om storebror vill komma ut och leka, är alla barnen W ute i trädgården. Vi knallar över till grannarna, och barnen börjar leka i sandlådan. Efter ungefär 5 minuter börjar det regna. Iskalla droppar som kommer från sidan. Fru W förbereder sig för akutevakuering. Barnen W brukar nämligen inte gilla när det blåser. Regn är ingen fara, men blåst är otäckt. Alla dagar utom denna. De leker glatt vidare som om inget har hänt. De vill inte alls gå in. Så vi stannar ute. Fru W tänker att lite regn inte är så farligt egentligen - när de är FÖR blöta får vi väl gå in och värma oss. Och vips - så är solen där igen! Det blir varmt och blåsten lugnar ner sig. Skam den som ger sig!

En timmer senare bär fru W in två skrikande barn för att göra lunch. Alldeles för sent. Barn är som sagt var oförutsägbara. Lunchtider är det inte.

Men präktiga fru W tröstar sig med att vi fått frisk luft, lite sol och gjort av med massor av energi (vilket underlättar kvällsläggningen enormt).

Kan också konstatera att dagens väder bestått av: regn, hagel, lite solsken, mycket gråa moln, mer hagel, och lite blåst. Just nu snöar det apmycket här. Vart tog våren vägen?

Inga kommentarer: