söndag, januari 13, 2008

Under regnbågen

Häromdagen när mamma W kom hem efter jobbet satt resten av familjen vid köksbordet. Efter lite småprat kom pappa W på att det var något som mellansyster W ville fråga mamma om. Först förstod mellansyster inte riktigt vad det var pappa menade, men när hon väl kom ihåg blev hon eld och lågor. Det var något hon ville ta fram, så långt kom både herr och fru W. Men VAD? Vad, vad vad, VAD?

"Jag vill ha den där som du brukade bädda till lillasyster på, under regnbågen!"

Pannor rynkades, huvuden skakades, minnen rannsakades, men vi kunde inte förstå vad det var hon menade. Till saken hör också att mellansyster W även i vanliga fall slarvar en del med uttalet när hon pratar. Det blir inte ett dugg bättre när hon är frustrerad för att vi inte förstår vad hon säger. Kontraproduktivt - ja, men så är det.

Eftersom herr och fru W gärna vill vara pedagogiska, försökte vi få henne att förklara på något annat sätt. Vi frågade frågor som "är det en sak?", "är det en leksak?", "vilken färg har den?". Men hon fortsatte envist att säga:

"den där som du bäddade till lillasyster på, under regnbågen!"

Argare och argare blev hon. Till slut tog ungen resolut saken i egna händer och stegade in i gästrummet och pekade på klädkammardörren.

Och när vi väl förstod vad hon menade var det så självklart - och så bra beskrivet! Det hon ville ha var babygymet, där en av leksakerna som hänger ner är en tygregnbåge. Såklart!

Inga kommentarer: