söndag, januari 13, 2008

Argumentationsteknik - liten blir större

Så här gör storebror för att få lov att följa med sin pappa på cykeln när han skall hämta bilen på verkstaden - fast bilstolen inte är i bilen och måste transporteras till bilen samtidigt med storebror.

Planen att hela familjen skulle åka och hämta bilen skrinlades när det uppdagades att lillasyster W hade över 39 graders feber. Pappa W bestämde sig då för att ta cykeln till verkstaden och ta cykeln i bilen på hemvägen. Att cykla är ju jätteroligt tycker storebror och vill VÄLDIGT gärna följa med. Mamma och pappa W försöker förklara att det inte går, eftersom bilstolen sitter kvar i andra bilen hemma, och utan bilstol kan ju inte storebror åka med hem. Mamma och pappa W höll andan och väntade på utbrottet som skulle komma när vi ännu en gång förklarade för honom att han inte kunde följa med. Men vi kunde faktiskt andas ut. Rätt så gnälligt var det i och för sig, men storebror började faktiskt argumentera med oss. Han kom med det ena förslaget efter det andra.

"Men mamma, det finns ju en stol på cykeln, jag kan visst åka med hem!"
"Varför kan man inte ha den stolen i bilen - jag har ju hjälmen på mig när jag cyklar?"
"Pappa kan ha bilstolen på pakethållaren när vi cyklar."
"Pappa kan hålla bilstolen i handen när vi cyklar."
Bäst var nästan när han föreslog att pappa först skulle cykla ner till verkstaden med bilstolen, och sen komma hem och hämta storebror för en ny vända till verkstaden.
"Men, vi kan ta med cykelkärran och så kan vi ta bilstolen i den. Då kan jag sitta på pappas cykel och då KAN jag följa med och hämta bilen."

Vi var tvungna att ge upp för denna logik. För det skulle faktiskt kunna funka (fast vi inte var helt hundra på att cykelkärran skulle få plats i bilen...).

Och man skall ju ge positiv uppmuntran när han gör rätt. Så pappa W kopplade på cykelkärran med bilstol och cykelställ i, cyklade ner till verkstaden med son på pakethållarstolen, knycklade in kärran i bilen och hängde cykeln bakpå och kom sedan lyckligen hem med bilen.

Som för övrigt varit på verkstaden för att en stolpe bråkade lite med oss när fru W skulle svänga in på tomten en grå dag i november.

2 kommentarer:

Saring sa...

Vilken fantastiskt bra lösning! Och så underbart fint att ni köpte ett bra argument.
Sådana föräldrar skulle jag ha velat ha som barn :-)

FruW sa...

Tack vännen! En gör så gött en kan...